Pagina: [Precedentã] - 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - [Urmãtoare]


Dacã revistele culturale vor rãmâne atât de firave ca si pânã acum, dacã ne vom mai iluziona cã voluntariatul e o solutie pentru scoaterea din impas a culturii române, cã un critic literar trebuie sã scrie doar din pasiune, din generozitate (si sã se nutreascã tot cu ele), atunci nu cred cã e vreo sansã sã se schimbe ceva în bine. Un profesionist al criticii de întâmpinare trebuie (…) sã fie angajatul publicatiei respective.”

CRONICA

Despre „sãrãcia materialã în care se zbat, de când lumea, scriitorii” sau mai precis despre sãrãcia scriitorilor neprotejati de putere ne aminteste, în editorialul CRONICII nr. 8/august 2003, poetul Valeriu STANCU.
• „Sunt si eu constient de faptul cã sãrãcia nu-i ucide pe scriitori, dar consecintele ei - alienarea, dezgustul, nevoile, bolile, viciile, pãcatele - da!”
• „Zilele trecute am trimis o revistã în Argentina si am plecat de la oficiul postal mai usor cu 147.000 de lei! (...) În toate tãrile civilizate circulatia postalã a tipãriturilor (cãrti, reviste, ziare etc.) se face cu tarif redus tocmai pentru ca statul sã nu atenteze în chip scandalos la integritatea financiarã a buzunarelor intelectualilor.”
• „Astãzi, oricine în aceastã tarã, chiar dacã n-a citit o carte în viata lui, chiar dacã este de meserie cârnãtar, fotomodel, pantofar, astronaut, proxenet, cotigar, pictor, fotbalist, frizer, tipograf, bisnitar, profesor, cantaragiu, recuperator, barcagiu, textilist, îsi porneste o afacere si-si include în statutul societãtii si activitate editorialã. Face cârnati si cãrti (...). Ambaleazã chibrituri sau tigãri si editeazã clasicii literaturii române (...) Nimeni nu se întreabã de ce (...) în lumea scriitorilor si a editorilor usile sunt deschise vraiste pentru orice nechemat.”
Tot poetul Valeriu STANCU prezintã Le journal des POETES, o revistã internationalã de poezie - iatã cã existã si asa ceva! - condusã de poetul Jean-Luc WAUTHIER si care de 72 de ani apare în Belgia. Aparitia în numãrul 2/2003 al revistei a poetului Valeriu STANCU ne face sã credem cã poezia românã nu este ignoratã.
Mai punctãm, în acest numãr al CRONICII, interviul luat de Mihai MANDACHE filozofului Jean BIES, eseul Traditia initiaticã semnat de Mihai MANDACHE, precum si poemele semnate de Ion BELDEANU si Jean-Luc WAUTHIER. (V.D.)

FAMILIA

Dedicat prozei, Salonul de varã 2003 al revistei orãdene Familia înregistreazã câteva proze scurte semnate de Miron BETEG, Gheorghe CRÃCIUN, Anton-Sebastian FLORATIU, Radu MARES, Mircea PRICÃJAN, Radu TUCULESCU, gânduri despre prozã (Nicolae BÂRNA, Marian Victor BUCIU, Mircea POPA) si douã traduceri - Milan KUNDERA si Roch CARRIER.
Rubricile Asterisc, Sertarele exilului, Solilocviul lui Odiseu si Cronica literarã sunt sustinute, pe rând, de bine cunoscutii Gheorghe GRIGURCU, Norman MANEA, Traian STEF si respectiv de Ioan MOLDOVAN, Doina CURTICÃPEANU si Mircea MORARIU.
La rubricile Poezie îi semnalãm pe Gabriel CHIFU si Ioan TEPELEA. Si pe Virgil DIACONU, care anul acesta a obtinut douã premii: unul în cadrul Concursului National de eseu Mihai Eminescu, de la Cluj, si Premiul revistei Familia, la Festivalul International Lucian Blaga, Sebes, Alba.
În editorialul sãu, Miron BETEG afirmã cã puzderia de reviste proaste tine în viatã o utopie: utopia culturii de masã.
„Când (...) orice versificator e primit cu bratele deschise în redactia unei reviste, iar oricãrui agramat i se deschid portile precum lui Ortega y GASSET, în adâncurile sale cultura suferã. Nu poti recupera zeci de ani de tãcere prin recuperarea a zeci de analfabeti.”
Cafeneaua literarã

AMURG SENTIMENTAL

Aflatã în cel de-al IX-lea an al aparitiei sale, revista cu un titlu atât de curios (desi nu acesta este cuvântul!) Amurg sentimental, ale cãrei initiale, AS, vor sã spunã pesemne ceva, a ajuns la nr. 100. Vom felicita redactia si, mai cu seamã, pe capul „relelor” - Ion Machidon - cel putin pentru strãdania si tenacitatea pe care o dovedeste în a edita o revistã din buzunarul sãu si al redactiei, dupã cum ne-a mãrturisit temerarul director al publicatiei, nu de multã vreme, în Cafeneaua artelor a Centrului Cultural Pitesti, unde se afla în vizitã „de lucru”. (Cafeneaua literarã)