Pagina: [Precedentã] - 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - [Urmãtoare]


Expozitii inedite dedicate Zilei Armatei

Presedintele Cercului Filatelic al Cercului Militar Pitesti, Gheorghe Lãscut, este un împãtimit al cartofiliei. Încã din tinerete, colectioneazã vederi si timbre si participã la expozitii nationale si internationale la care câstigã, de fiecare datã, un premiu. Este multiplu laureat, primind medalii de aur, argint si bronz pentru exponatele participante.
O expozitie ineditã a fost si aceea al cãrei vernisaj a avut loc miercuri, 22 octombrie, la Cercul Militar Pitesti, dedicatã Zilei Armatei Române.
Au fost alese si grupate pe teme, din colectia pe care o detine, exponate referitoare la Rãzboiul de Independentã („Regele Carol I, comandantul armatei în timpul rãzboiului”, „Rãzboiul în viziunea artistilor plastici”, „Figuri marcante ale rãzboiului”), primul si al doilea rãzboi mondial („Luptele eroice de la Mãrãsesti, Mãrãsti, Oituz”, „Martiri ai primului rãzboi mondial”, „Armata românã în luptele împotriva bolsevismului si fascismului”, „Personalitãti militare ale celui de-al doilea rãzboi mondial”).
De asemenea, au putut fi admirate exponatele referitoare la monumentele ridicate în cinstea ostasului român, la decoratii militare române, la simboluri ale aviatiei române etc.
Tot în aceeasi zi, si tot la Cercul Militar, a fost vernisatã si expozitia de carte dedicatã aceluiasi eveniment. Titluri ca Bat tunurile memoriei, Bãrbãtie si credintã, În fata formatiei, Pagini eroice din marea epopee au atras atentia vizitatorilor datoritã momentelor de glorie din viata Armatei române.


Expozitie de picturã la Centrul Cultural

La vârsta la care alte adolescente viseazã sã ajungã fotomodele sau manechine, Anca Teodorescu, elevã în clasa a XII-a a Colegiului Zinca Golescu din Pitesti, viseazã... pictând. Si o face nu numai datoritã harului dãruit de Dumnezeu, dar si cu mult studiu, pentru cã tot ceea ce se regãseste pe pânzã, piatrã, lemn si sticlã este gândit cu foarte multã rigoare.
Miercuri, 29 octombrie, la Sala Simpozion a Centrului Cultural Pitesti, Anca Teodorescu a avut prima expozitie personalã, Modern si traditional pe piatrã, pânzã, lemn si sticlã, sub „patronajul” a douã stele norocoase - artistii plastici Anca Giura si Gheorghe Pantelie. Expozitia s-a bucurat de un real succes, fapt dovedit si de numãrul mare de vizitatori (profesorii, colegii de clasã ai Ancãi, colegii de generatie de la Liceul de Artã Dinu Lipatti), pictori si ziaristi. Au fost expuse 18 tablouri, patru lucrãri de graficã, nouã pietre (care „vãd lumea”, artista încercând sã le personifice) si, atractia serii, o scoartã de copac pe care e pictat un sfânt. Fiecare lucrare transmite un mesaj subliminal, lãsându-l pe cel care o priveste sã-l decodifice.
Exponatele, care se regãsesc pe simezele Centrului Cultural, transmit furie, revoltã, specifice vârstei adolescentine, Anca trãind din plin obsesia lui Dumnezeu (legãtura cu Cosmosul), a trecerii timpului (legãtura cu pãmântul) si a ochiului (simbolul omenescului din noi, care vrea totdeauna sã vadã si sã interpreteze).
Ceea ce a impresionat pe toatã lumea prezentã la vernisaj a fost faptul cã Anca, desi nu studiazã la un liceu de profil, are cunostintele si tehnica însusite, ca si cum cineva ar fi îndrumat-o direct. Dacã nu ar urma A.S.E.-ul, ci Institutul de Arte Plastice, poate cã ar deveni o a doua Alexandra Nechita. Dar ea nu vrea sã devinã pictoritã „cu diplomã” pentru cã nu vrea sã facã din pasiunea ei un mijloc de existentã, nu vrea sã-si vândã arta pentru a trãi. Toatã opera ei reflectã anumite stãri de spirit, prin picturã încercând sã se elibereze de energia negativã acumulatã în timp.
Dacã la început a fost o pasiune, pictura, o datã cu trecerea timpului, a devenit o parte a existentei sale!


EXPOZITIE DE CARTE DESPRE CHINA

La initiativa unui grup de cunoscãtori si iubitori ai poporului chinez, ai culturii si civilizatiei chineze a luat nastere, în aprilie 2001, Filiala Arges a Asociatiei Române de Prietenie cu Republica Popularã Chinezã, presedinte fiind prof. univ. dr. Petre Popa, vicepresedinte prof. Olga Marinescu-Halibei. La momentul constituirii filialei au fost oaspetii Pitestiului ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Excelenta sa domnul Chendelai, presedintele asociatiei centrale, diplomat economist Florea Dumitrescu si secretarul asociatiei, Ion Dobricã, foarte buni cunoscãtori ai poporului chinez si ai istoriei Chinei.
Biblioteca Judeteanã Dinicu Golescu Pitesti, Asociatia Românã de Prietenie cu Republica Popularã Chinezã - Filiala Pitesti au organizat marti, 7 octombrie, în holul Bibliotecii Dinicu Golescu, vernisajul Expozitiei de carte despre China. Manifestarea a avut loc cu prilejul Zilei nationale a Chinei si a împlinirii a 54 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice între România si Republica Popularã Chinezã.
Grupate pe sectiuni - geografie, istorie, economie, literaturã, artã, stiinte, sport, turism - exponatele au adus în fata vizitatorilor o lume plinã de farmec si mister, purtându-i pe meleagurile pline de istorie si civilizatie strãveche.
Au fost remarcate titluri precum Ultimul împãrat, Rogojina de rugã a cãrnii, Osânditii mlastinilor, Crizantema de munte, Miturile Chinei antice, Evantaiul celor 1000 de gânduri si, nu în ultimul rând, Mãslinul, cea mai recentã si de succes carte din literatura chinezã, traducerea find fãcutã de fostul director de la Radio China International, Li Jiayu, si de Elvira Ivascu, colaborator la acelasi post de radio.
Lucrãrile fac parte din fondul Bibliotecii Judetene, o parte sunt de la asociatia de prietenie si câteva din biblioteci personale.

Mihaela FULGEANU-MATEI