Pagina: [Precedentã] - 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - [Urmãtoare]


Natura fabuloasã a copilãriei

Timp de zece zile, 12 copii din Arefu, cu vârste cuprinse între 9 si 15 ani, au urmat cursurile scolii de picturã din localitate. Sufletul acestei scoli a fost familia de pictori olandezi Margareta si Leo Van Sluis, care nu sunt la prima manifestare de acest gen. Anul trecut ei au fost organizatorii scolii de graficã a copiilor de la Liceul Dinu Lipatti. Si atunci, ca si acum, au fost cei care au pus la dipozitia copiilor toate materialele necesare învãtãrii artei penelului.
Ce este demn de remarcat e faptul cã cei 12 copii fac parte din ansamblul folcloric Izvorasul, care se ocupã cu valorificarea traditiilor folclorice: dansuri, cântece, obiceiuri, port. În anul 2000, acest ansamblu a obtinut Marele Premiu la faza judeteanã a Festivalului de folclor al elevilor de la Curtea de Arges.
În toamna anului trecut, profesorul Cezar Bãdescu, cel care i-a descoperit pe cei 12 mici pictori, le-a propus Margaretei si lui Leo Van Sluis sã vinã si la Arefu, pentru a organiza o tabãrã de picturã. Si asa micutii Alexandra Emilia, Georgiana si Nicusor Dobrin, Alexandru, Adrian, Daniela si Andreea Bãdescu, Georgiana Buzoiu, Claudia Isvan, Roxana Ciublea, Iuliana Hodos si Crizantema Dermelici i-au avut ca mentori pe inimosii pictori din Olanda.
Ca semn al pretuirii pentru ceea ce au deprins în urma orelor de la Arefu, cei 12 au dãruit familiei Van Sluis cheia inimii lor, „cheia inimii noastre”, cum au denumit-o, având pe ea înscrise prenumele fiecãrui copil.
La vernisajul de la Centrul Cultural au participat directorul Directiei Culturã, Culte si Patrimoniul Cultural National, Sevastian Tudor, artistii plastici Mircea Bârloiu si Gheorghe Pantelie (care a remarcat cã-n pictura copiilor e ceva din stilul lui Van Gogh), scriitorul Marin Ionitã, poeta Elisaveta Novac (cea care a promis cã picturile micutilor de la Arefu se vor regãsi în revista Satul Natal), pãrinti, precum si numerosi iubitori de artã si frumos.


Vernisajul expozitiei Scolilor de Arte

Miercuri, 8 octombrie, a avut loc la Centrul Cultural (Casa Cãrtii) vernisajul celei de-a IX-a editii a expozitiei nationale a Scolilor Populare de Arte si Meserii.
Au fost prezenti primarul Tudor Pendiuc, directorul Directiei Culturã, Culte si Patrimoniu Cultural National Arges, Sevastian Tudor, prof. univ. dr. Gheorghe Achitei si conf. univ. dr. Grigore Minea (Universitatea Nationalã de Arte Bucuresti), scriitorii Marin Ionitã si Elisaveta Novac, artistii plastici Margareta Popescu, Gheorghe Pantelie, Ion Pantilie, precum si numerosi iubitori ai artei si ai frumosului.
Expozitia, organizatã de Ministerul Culturii si Cultelor, Directia pentru Culturã, Culte si Patrimoniul Cultural National Arges, Consiliul Judetean Arges, Primãria Pitesti, Camera de Comert si Industrie si Centrul Cultural, oferã cadrul optim de afirmare a absolventilor Scolii de Arte, ai celor care stãpânesc secretele culorilor si ale compozitiei si care, prin educatie si pasiune, îsi dezvoltã personalitatea prin artã.
Scoala Popularã de Arte si Meserii Pitesti a participat la vernisaj, pe lângã expozitia în sine, cu un program sustinut de profesorii si absolventii institutiei: Eduard Leatã si Daniel Radu (chitarã), Iulian Badea si Dragos Dumitrache (vioarã), Alina Musescu (dans spaniol) si prof. Nicoleta Dumitrache (pian).
Juriul, având în componentã pe prof. univ. dr. Gheorghe Achitei (presedinte), pictor, conf. univ. dr. Vasile Grigore, pictor, ambii de la Universitatea Nationalã de Arte Bucuresti, conf. univ. dr. Grigore Minea, sculptor, membru în conducerea Uniunii Artistilor Plastici din România, prof. drd. Sevastian Tudor, director Directia Culturã, Culte si Patrimoniul Cultural National Arges, prof. drd. Vasile Rizeanu, sculptor, a acordat urmãtoarele premii:
Picturã: Eugen Dumitru, Craiova, premiul al II-lea
Rozalia Esanu, Iasi, premiul al III-lea
Adrian Dina, Pitesti, premiul al III-lea
Beatrice Pãnus, Bucuresti, mentiune
Graficã: Camelia Aradi, Arad, premiul I
Cristina Lazãr, Târgoviste, premiul I
Voicu Sãtmãreanu, Arad, premiul al II-lea
Decebal Albu, Târgoviste, mentiune
Sculpturã: clasa prof. Iulian Corut, Bucuresti,
premiul al II-lea
Nicolae Stoica, Pitesti, premiul al II-lea
Romeo Nichita, Pitesti, premiul al III-lea
Design vestimentar: Iulia Erdei, Baia Mare,
premiul al III-lea
Alina Cãlugãru, Pitesti, premiul al III-lea
Arte decorative: Laura Vlãdeanu, Brasov, premiul I
Gabriela Nicolae, Brasov, premiul I
Amelia Husaru, Brasov, premiul al II-lea
Teofila Iacsa, Bucuresti, premiul al III-lea
Marilena Diaconescu, Pitesti, mentiune.

(continuare în pagina 23)